اکتشاف، شعار امسال هفتهی جهانی فضا
در ایران گروه هماهنگی هفتهی فضای ایران، زیر نظر مجمع هفتهی جهانی فضا (WSWA) با همکاری ماهنامهی نجوم، به عنوان پایگاه هماهنگی برنامه به سازماندهی برنامههای این هفته (12 تا 18 مهر) در ایران میپردازد.
در سال 1999، مجمع عمومی سازمان ملل متحد 4 تا 10 اکتبر هر سال را به عنوان هفتهی جهانی فضا نامگذاری کرد. در طی این هفته، افرادی در سراسر جهان با هدف ترویج فناوری و اکتشافات فضایی به گسترش این دانش در میان مردم میپردازند. در واقع این اهداف در جهت آموزش و اطلاعرسانی عموم مردم و افزایش آگاهی از علوم فضایی و تأثیرات آن در زندگی روزمرهی ما، جلب حمایت مردمی از برنامه های فضایی، تشویق جوانان به این علم و علاقهمندسازی آنها به هوافضا و مهندسی و فیزیک و نجوم و همچنین شکلگیری همکاریهای بینالمللی در توسعهی فضا و به اشتراک گذاشتن دانش و صنعت کشورها در این حوزه بوده است.
«اکتشاف» شعاریست که برای هفته جهانی فضا سال 2015 انتخاب شده است. حدود شش دهه است که از عصر فضا میگذرد و در این زمان توانستهایم به اکتشافات و دستاوردهای بسیاری در زمینهی علوم فضایی و ستارهشناسی دست پیدا کنیم. از اوایل دههی 2000 بود که مأموریتهای اکتشافی بزرگ و چشمگیری انجام شد؛ از جمله ارسال کاوشگر کاسینی-هویگنس به زحل و فرود سطحنوردهای روح و فرصت بر مریخ و پرتاب تلسکوپ فضایی اسپیتزر. از طرفی از اوخر دههی 2000 تا به الان، مسیر پیشرفت و توسعهی ما در زمینهی اکتشافات فضایی پیشرفت چشمگیری داشته است. در حقیقت، مأموریتهای فضایی، همانند گایا و کپلر بودند که شناخت ما را از ستارهها و سیارههای فراخورشیدی دوچندان کردهاند. همچنین مأموریتهایی مثل رزتا و افقهای نو بودند که بینش و آگاهی ما را از اجرام داخل منظومهی شمسی افزایش دادند.
هر سال به همین مناسبت پوستری که دربردارندهی پیام و مفهومی از شعار سال است طراحی میشود. امسال، برای طراحی پوستر هفتهی جهانی فضا رقابتی بینالمللی برگزار کردند و طرح آقای آلِک بارتوس از رومانی را به عنوان پوستر رسمی سال 2015 برگزیدند. در این طرح رد پای یک کاشف بر فراز راه شیری ترسیم شده و نشاندهندهی این است که بشر اندکاندک پای خود را در اعماق فضا میگذارد تا بتواند به اکتشافات بیشتری از دنیاهای اطراف ما و جهان هستی بپردازد.
در ایران گروه هماهنگی هفتهی فضای ایران، زیر نظر مجمع هفتهی جهانی فضا (WSWA) با همکاری ماهنامهی نجوم، به عنوان پایگاه هماهنگی برنامه به سازماندهی برنامههای این هفته (12 تا 18 مهر) در ایران میپردازد. از این پس این گروه هرساله با هدف پوشش کامل برنامهها و یکسانسازیشان با توجه به شعار سال، بستههایی آموزشی برای ارائهی مطلب و همچنین تأمین محتوای برنامهها توزیع میکند. امسال هم همانند سالهای گذشته برگزارکنندگانی در شهرهای مختلف، از جمله باشگاه نجوم مرکز علوم و ستارهشناسی تهران، انجمن نجوم آیاز، انجمن اخترشناسی شیراز، انجمن نجوم یزد، انجمن نجوم ارومیه (وِگالَند) و انجمن علمی هوافضای دانشگاه بیرجند، در برگزاری این هفته مشارکت دارند.
مجله نجوم